Chleb arabski pita
Opis
Chleb arabski pita
Bardzo cienkie i elastyczne, pyszne i pachnące, stanowią idealną podstawę dodawaną do wielu posiłków. Podstawowe składniki to mąka, woda oraz drożdże, dzięki nim ciasto podczas pieczenia pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na dowolny farsz. Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. W krajach arabskich nazywana jest również chlebkiem libańskich, syryjskim lub arabskim. Dziś kojarzone są głównie z daniami typu fast food, a zwłaszcza z kebabem, ale co bardziej pomysłowi konsumenci używają jej jako spodu do szybkiej pizzy. Doskonale pasują i smakują do humusu, bliskowschodnich past, sałatek, warzyw, sosów, mięs, a nawet jako przekąska bez żadnych dodatków.
Wartości odżywcze
dla 100g
Energia, kJ | 275 kcal |
---|---|
Energia, kcal | 1150 kJ |
Tłuszcz | 1.2 g |
Tłuszcz w tym kwasy nasycone | 0.2 g |
Węglowodany | 56 g |
Błonnik | 2.2 g |
Białko | 9.1 g |
Waga
Składniki
Mąka pszenna, mąka sojowa, woda, cukier, mąka sojowa, sól, drożdże
Alergeny
Nasiona sezamu
Soja
Foodclaims
GMO FREE